anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Babka ziemniaczana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecam wypróbowanie babeczki:) mnie smakuje bardzo.

Babka ziemniaczana

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 60 dkg ziemniaków gotowanych
  • ¾ szklanki kaszki manny
  • 1 łyżka oleju lub oliwy(do przesmażenia cebulki i boczku)
  • kawałek kiełbasy toruńskiej lub wg uznania
  • 5 jajek
  • 40 dkg chudziutkiego boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej do posmarowania babki

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki cienko obrać,zetrzeć na tarce.Dodatkowo ugotować 60 dkg ziemniaków,zmielić lub dobrze przecisnąc przez praskę. Chudy boczek ,przesmażyć na łyżce oliwy z drobno pokrojoną cebulką. Wymieszać przestudzone ziemniaki z surowymi startymi ziemniakami,dodać jajka,kaszkę manny,łyżkę vegety roztarty majeranek,pieprz i sól do smaku. Na końcu, wlać przesmażoną cebulkę z boczkiem i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto,ułożyć w rozstępach kiełbasę, w cienko pokrojone plasterki. Wstawić do piecyka nagrzanego w 180ºC i piec.gdy babka podrośnie i zacznie sztywnieć, posmarować wierzch oliwą , piec około 1,5 godziny.Smacznego. Można odgrzewać w mikrofali, lub odsmażyć w plastry na patelni.