Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana
Ziemniaki cienko obrać,zetrzeć na tarce.Dodatkowo ugotować 60 dkg ziemniaków,zmielić lub dobrze przecisnąc przez praskę. Chudy boczek ,przesmażyć na łyżce oliwy z drobno pokrojoną cebulką. Wymieszać przestudzone ziemniaki z surowymi startymi ziemniakami,dodać jajka,kaszkę manny,łyżkę vegety roztarty majeranek,pieprz i sól do smaku. Na końcu, wlać przesmażoną cebulkę z boczkiem i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto,ułożyć w rozstępach kiełbasę, w cienko pokrojone plasterki. Wstawić do piecyka nagrzanego w 180ºC i piec.gdy babka podrośnie i zacznie sztywnieć, posmarować wierzch oliwą , piec około 1,5 godziny.Smacznego. Można odgrzewać w mikrofali, lub odsmażyć w plastry na patelni.
Magdusia1312
fuksja
A.B.