dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Babka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest to potrawa wywodząca się z regionu Mazur

Babka ziemniaczana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce, odcedzić na sitku. Wodę po chwili zlać, pozostałą na dnie miski skrobię dodaj do ziemniaków. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni i wrzącym tłuszczem zalać starte ziemniaki, dołożyć boczek. Wbić jaja, posilić i dodać pieprz do smaku oraz tyle mąki aby ciasto było dość gęste. Ciasto dokładnie wymieszać. Do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wyłożyć przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec 1godz do 1,5 godz (każdy ma inny piekarnik). Babka musi być dobrze zapieczona. Po upieczeniu powinna mieć całą powierzchnię rumianą i chrupką.
Babka ziemniaczana
Etap 1