eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Babka ziemniaczana Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Babka ziemniaczana,podana z sosem pomidorowym.

Babka ziemniaczana Eli

Składniki:

Babka ziemniaczana Eli

 

 

  • Sos pomidorowy

 

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego(ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana Eli
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć,aż będzie rumiany.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym.Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem,jajka,majeranek,przyprawę do ziemniaków,sól,pieprz,skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać.Formę do baki lub blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy i piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni C,co jakiś czas smarując powierzchnię babki olejem.Podawać babkę z sosem pomidorowym.Smacznego!