Sposób przygotowania:
Bajaderka
przepis jest na prostokątną blaszkę o wymiarach 38x25 cm Masa : Z pół litra mleka odlewamy pół szkl , resztę wlewamy do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy , gotujemy do zawrzenia, żółtka ubijamy do białości dodajemy przesiane mąki i wlewamy pół szkl mleka.Całość dokładnie miksujemy gdy mleko się zagotuje przelewamy je do masy jajecznej i ucieramy przez ok minutę , Całość podgrzewamy aż zgęstnieje , cały czas mieszając. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy ostudzony budyń. Ucieramy aż masa będzie gładka . Biszkopt kakaowy: piekarnik rozgrzewamy do 180 *C. Białka ubijamy aż piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier i żółtka , do osobnej miski przesiewamy mąkę , proszek i kakao , Do ubitej piany dodajemy porcjami suche wymieszane składniki delikatnie wszystko łączymy , Ciato wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Pieczemy ok 30 min.studzimy i kroimy na dwie części. biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem , orzechy w osobnej misce mieszamy z mąkami , do ubitych białek dodajemy orzechy wymieszane z mąkami. Całość wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 25-30 min w 180 *C wkładka kajmakowa Gotową masę przekładamy do niewielkiego garnuszka i podgrzewamy przez ok 10 min na wolnym ogniu , dorzucamy orzechy i ściagamy z ognia , studzimy masę. Ciasto: Połowę biszkoptu kakaowego smarujemy 2/3 masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem orzechowym,smarujemy wkładką kajmakową,przykrywamy drugą połową ciemnego biszkoptu,smarujemy resztą masy i dowolnie dekorujemy np startą na tarce czekoladą .