Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pascha owocowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

kremowa, owocowa, z chrupiącym granatem...zachwyci domowników i gości

Pascha owocowa

Składniki:

Pascha owocowa

 

  • ok. 0,5 kg drobnych mandarynek
  • 0,5-0,75 kg dość ścisłego sera twarogowego tłustego
  • 1 duże jajko (albo 2 małe)
  • 1 szkl. cukru (szklanka pojemności 250ml)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 połówki brzoskwiń z kompotu
  • 1 owoc granatu
  • 4 łyżeczki żelatyny ( + 100ml gorącej wody)
  • 1 op. galaretki w proszku o smaku pomarańczowym (+ 400 ml gorącej wody)
  • 1 łyżeczka oliwy albo oleju

 

Sposób przygotowania:

Pascha owocowa
Miskę lub dość głęboką salaterkę smarujemy wewnątrz cieniutko olejem i wykładamy dokładnie folią spożywczą (taką przeźroczystą) - końce folii powinny wystawać poza krawędź misy.
Mandarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i z białych włókienek, kroimy poziomo na plasterki 2-3 mm. Wykładamy nimi dno i boki salaterki - trzeba zrobić to dokładnie, jeden plasterek przy drugim. Część można pokroić na mniejsze kawałki i uzupełnić "dziurki" między większymi plasterkami. Owoc granatu myjemy i wydobywamy pestki. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
Ser musimy mielić - ten z wiaderka jest w/g mnie zbyt rzadki do tego deseru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy wanilię, sok z cytryny, brzoskwinie i połowę pestek granatu, mieszamy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy ponownie i tężejącą masę wlewamy delikatnie do salaterki - ostrożnie, żeby nie zepsuć ścianek z mandarynek. Misę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie zastygła. Kiedy deser stężeje do wierzchu przykładamy talerz, na którym będziemy podawać paschę, i przytrzymując go z jednej strony a misę z drugiej, energicznie odwracamy tak aby talerz znalazł się na dole, pod wierzchem salaterki. Naczynie zdejmiemy bez trudu bo było wyłożone folią. Folię usuwamy bardzo delikatnie aby nie popsuć wzoru z owoców. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy a gdy zacznie tężeć polewamy 2;3-krotnie wierzch paschy - po każdym polaniu odstawiamy deser do lodówki aby warstwa galaretki zastygła. Na pewno część galaretki nam zostanie więc odstawmy ją do całkowitego zastudzenia a potem pokrójmy w kostkę. Paschę podajemy dobrze schłodzoną, przybraną galaretką i resztą pestek granatu.