zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Bakaliowy mazurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny wielkanocny mazurek z bakaliami

Bakaliowy mazurek wielkanocny

Składniki:

Bakaliowy mazurek wielkanocny

 

  • 15 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 3 dkg cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanieliowego
  • sól
  • MASA:
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg fig
  • 5 dkg daktyli
  • DODATKOWO;
  • polewa czekowadowa

Sposób przygotowania:

Bakaliowy mazurek wielkanocny
Ciasto: Mąkę przesiać. Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka oraz cukier puder, cukier wanieliowy i sól. Zagnieść ciasto jak na makaron. Uformować kulę. Zawiąć w folie (spożywczą) i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Masa: Rodzynki namoczyć w wodzie (ok. 5 minut), odsączyć. Figi i daktyle posiekać i wymieszać z rodzynkami. Wyłożyć bakalie na ciasto.Polać polewą czekoladową. Udekorować ciasto według uznania