ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Bakłażan faszerowany ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażany faszerowane ryżem polecam !!!

Bakłażan faszerowany ryżem

Składniki:

Bakłażan faszerowany ryżem

 

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany ryżem
PRZYGOTOWANIE
1. Bakłażany myjemy, osuszamy. Odcinamy końce, przekra-wamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki grub. 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
2 Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy, by ostygł. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 °C.

3.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie, ciągle mieszając, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory, chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i oregano.

4.Osuszone na papierowym ręczniku bakłażany napełniamy farszem, posypujemy żółtym serem, układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 min