Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany ryżem
PRZYGOTOWANIE
1. Bakłażany myjemy, osuszamy. Odcinamy końce, przekra-wamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki grub. 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
2 Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy, by ostygł. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 °C.
3.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie, ciągle mieszając, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory, chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i oregano.
4.Osuszone na papierowym ręczniku bakłażany napełniamy farszem, posypujemy żółtym serem, układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 min
1. Bakłażany myjemy, osuszamy. Odcinamy końce, przekra-wamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki grub. 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
2 Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy, by ostygł. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 °C.
3.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie, ciągle mieszając, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory, chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i oregano.
4.Osuszone na papierowym ręczniku bakłażany napełniamy farszem, posypujemy żółtym serem, układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 min