Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany ryżem
1. Bakłażany myjemy, osuszamy. Odcinamy końce, przekrajmy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki grubości 1 cm. Solimy o odstawiamy na pół godziny. 2. Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy, by ostygł. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190C. 3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie, ciągle mieszamy, aż się zaszklą. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki), chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ryż, doprawiamy solą, pieprzem Vegetą i oregano. 4. Osuszone na papierowym ręczniku bakłażany napełniamy farszem, posypujemy żółtym serem, układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 min.