Sposób przygotowania:
Bakłażan smacznie nadziany
Bakłażana kroimy na pół i z każdej połówki wydrążamy część miąższu, tworząc miejsce na farsz. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i prużymy na patelni z niewielką ilością wody. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Kiełbasę śląską (lub mięso mielone) kroimy w paski i smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i doprawiamy pieprzem i solą. Kurki kroimy na mniejsze części i podsmażamy na oleju. Do wydrążonych połówek bakłażana nakładamy warstwami przygotowane wcześniej składniki: marchewkę, kiełbaskę z cebulą i kurki. Na wierzch posypujemy starty ser gouda i kładziemy plastry pomidora, pomidora posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością tłuszczu i umieszczamy w niej bakłażany. Bakłażany pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 1 godzinę. SMACZNEGO!
Cukiereczek13
kasienka26
był pyszny :)