kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Bakłażan smacznie nadziany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bakłażan nadziewany pysznymi dodatkami, smaczne i lekkie danie. Polecam!

Bakłażan smacznie nadziany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan smacznie nadziany

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan smacznie nadziany
Bakłażana kroimy na pół i z każdej połówki wydrążamy część miąższu, tworząc miejsce na farsz. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i prużymy na patelni z niewielką ilością wody. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Kiełbasę śląską (lub mięso mielone) kroimy w paski i smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i doprawiamy pieprzem i solą. Kurki kroimy na mniejsze części i podsmażamy na oleju. Do wydrążonych połówek bakłażana nakładamy warstwami przygotowane wcześniej składniki: marchewkę, kiełbaskę z cebulą i kurki. Na wierzch posypujemy starty ser gouda i kładziemy plastry pomidora, pomidora posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością tłuszczu i umieszczamy w niej bakłażany. Bakłażany pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 1 godzinę. SMACZNEGO!
Bakłażan smacznie nadziany
Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy z każdej połówki część miąższu robiąc miejsce na farsz.
Bakłażan smacznie nadziany
Marchewkę podsmażamy i umieszczamy jej warstwę w każdej połówce bakłażana
Bakłażan smacznie nadziany
Kładziemy kolejne warstwy: podsmażoną kiełbasę z cebulą i kurki
Bakłażan smacznie nadziany
Posypujemy startym serem, kładziemy plastry pomidora i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.