Sposób przygotowania:
Pomidory z bakłażanem zapiekane
Bakłażany kroję w plastry 0,5 cm, sole obficie i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod zimną wodą, osuszam , smaruje pędzelkiem oliwą i grilluję na grillu elektrycznym. Bakłażany pija dużo oliwy, ale nie mogą być suche smaruję je od czasu do czasu jak potrzeba. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie.Grilluję aż plastry będą miękkie. Pomidory sparzam gorącą wodą. Kroję w kostkę. Cebulkę obieram i też kroję w kostkę, Przesmażam na patelni cebule, razem z czosnkiem sprasowanym, dodaję potem pomidory i smażę około 30 minut aż zrobi się fajny sos. Doprawiam sola, pieprzem, cubrzycą, przyprawą do dań pikantnych. W naczyniu układam połowę makaronu, polewam sosem 1/3, na to połowa plastrów bakłażana, reszta makaronu, sos 1/3 plastry bakłażana i reszta sosu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 200 stopni. Wyjmuję dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, oliwki czarne, suszone pomidory i wstawiam jeszcze na 10 minut. Przed podaniem dodaję bazylię świeżą