Sposób przygotowania:
Bakłażan zapkiekany z ryżem i kurczakiem
Bakłażany myję, kroję wzdłuż, wydrążam środek, obficie sole i odstawiam na 30 minut. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę w piórka, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek. Odstawiam na godzinę. Bakłażan myję dokładnie, smaruje olejem rzepakowym , układam na blaszce i zapiekam 40 minut temp 200 stopni. Ryż gotuję, przekładam do miseczki. Pierś z kurczaka podsmażam na patelni, dodaję pokrojoną por. Bakłażana środek wydrążony podsmażam też na patelni i dodaję do farszu razem z suszonymi pomidorami, chili papryczką, pokrojoną pietruszką, doprawiam sosem sojowym, solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażany, dodaję pomidorki i zapiekam jeszcze 10 minut. Dekoruję pietruszką.