Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Bakłażanki Roxi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niebo w buzi.............

Bakłażanki Roxi

Składniki:

Bakłażanki Roxi

 

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 450 ml bulionu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • po 1 łyżeczce tymianki i oregano
  • sól, pieprz
  • 50 g wędzonego boczku
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 bakłażany

Sposób przygotowania:

Bakłażanki Roxi
Seler, marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na patelni. Dodać koncentrat, pomidory i bulion. Gotować ok. 20 min na małum ogniu.Sos doprawić ziołami, solą i pieprzem.Boczek pokroić w kostkę, wytopić na łyżce oleju.Dodać mięso mielone, smażyć; Dodać 1/4 sosu pomidorowego, seler, marchew. Doprawić.Piekarnik rozgrzać do 180 stopniBakłażany umyć, pokroić w plastry, podsmarzyć z obu stron na oliwie, osączyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na nie porcje farszu, zwinąć, spiąć wykałaczkami, wlać resztę sosu, piec ok 25 min. w naczyniu żaroodpornym.