k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bakłażany zawsze kojarzą się z wiosną. Cienkie plastry położone na grilla idealnie nadają się później do zawijania.

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

ETAP 1:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
Bakłażamy nacieramy niewielką ilością oliwy, dzięki czemu nie będą przywierać do grilla.

Bakłażana kroimy w cienkie, podłużne plastry i lekko solimy z obu stron, zostawiamy na 20-30 minut, żeby puściły wodę z goryczką. Wycieramy dokładnie, skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy pieprzem. Kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy 1-2 minuty z każdej strony, zdejmujemy i nieco studzimy.

ETAP 2:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Czosnek drobno siekamy(ja użyłem 2 ząbków, bo lubię) i wrzucamy na zimną patelnię z 1 łyżką oliwy, a następnie powoli podgrzewamy. Gdy czosnek lekko zmięknie dodajemy do niego mięso mielone i smażymy aż się zrumieni, dolewamy sos sojowy i sos tabasco wedle smaku. Chwilę smażymy, żeby sos zgęstniał, wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy.

ETAP 3:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Na każdy plaster bakłażany nakładamy łyżeczkę jogurtu, rozsmarowujemy go i układamy trochę mięsa. Zawijamy je i układamy w naczyniu do zapiekania, możemy posypać je tartym serem, czy czym tam chcecie. Zapiekamy 30-40 minut w 180*C. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i sosem bazyliowym; pęczek bazylii mielimy blenderem i dodajemy ją do jogurtu. Im więcej bazylii dodamy do jogurtu tym bardziej sos jest aromatyczny.