Sposób przygotowania:
Bakłażany nadziewane mięsem mielonymETAP 1:
Bakłażana kroimy w cienkie, podłużne plastry i lekko solimy z obu stron, zostawiamy na 20-30 minut, żeby puściły wodę z goryczką. Wycieramy dokładnie, skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy pieprzem. Kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy 1-2 minuty z każdej strony, zdejmujemy i nieco studzimy.
ETAP 2:
Czosnek drobno siekamy(ja użyłem 2 ząbków, bo lubię) i wrzucamy na zimną patelnię z 1 łyżką oliwy, a następnie powoli podgrzewamy. Gdy czosnek lekko zmięknie dodajemy do niego mięso mielone i smażymy aż się zrumieni, dolewamy sos sojowy i sos tabasco wedle smaku. Chwilę smażymy, żeby sos zgęstniał, wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy.
ETAP 3:
Na każdy plaster bakłażany nakładamy łyżeczkę jogurtu, rozsmarowujemy go i układamy trochę mięsa. Zawijamy je i układamy w naczyniu do zapiekania, możemy posypać je tartym serem, czy czym tam chcecie. Zapiekamy 30-40 minut w 180*C. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i sosem bazyliowym; pęczek bazylii mielimy blenderem i dodajemy ją do jogurtu. Im więcej bazylii dodamy do jogurtu tym bardziej sos jest aromatyczny.
Nina W.
k.tyczynski
No to witam w klubie :D
Igraszki Losu