mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Bakłażany zapiekane po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Klasyczny włoski sposób na zapiekane bakłażany

Bakłażany zapiekane po włosku

Składniki:

Bakłażany zapiekane po włosku

 

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • gałązka świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 250g sera edamskiejgo - 150g w plastrach, 100g startego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany zapiekane po włosku
Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż w grube plastry. Obsmażyć na 2łyżkach oliwy z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, ułożyć warstwami bakłażany, smarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i pieprzem i przykrywać plasterkami sera. Powtarzać do momentu aż skończą się składniki. Bazylię umyć i posiekać. Ostatnią warstwę posypać bazylią i startym serem, pokropić pozostałą oliwą. Wstawić do piekarnika na 25minut. Podawać na ciepło.