Bakłażany zapiekane z szynką

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Bakłażany umyć, odciąć ogonki. W 6 miejscach zrobić nacięcia do 3/4 średnicy

Bakłażany zapiekane z szynką

Składniki:

Bakłażany zapiekane z szynką

 

  • 4 bakłażany
  • 8 plastrów szynki westfalskiej
  • 8 plastrów bekonu
  • 8 plastrów ostrego żółtego sera
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Bakłażany zapiekane z szynką
Bakłażany umyć, odciąć ogonki. W 6 miejscach zrobić nacięcia do 3/4 średnicy bakłażana. posolić, ułożyć na sicie, odstawić na 30 minut. W nacięcia włożyć na przemian plasterki szynki, zółtego sera i bekonu. Bakłażany skropić oliwą, położyć na blaszce lub włożyć do naczynia żaroodpornego. polać białym winem i posypać pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp 200 st, włożyć bakłażany. Piec 35 minut, uważając by się nie przypaliły. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 180 st. Podawać bardzo gorące.