Sposób przygotowania:
Baleron peklowany i parzonyprzygotowanie
Wodę z przyprawami zagotowujemy, dodajemy sól peklującą i studzimy, dopiero teraz dodajemy czosnek.
ETAP 2:
Mięso wkładamy do dopasowanego garnka, zalewamy zimną zalewą- mięso musi być przykryte.
Ja dodatkowo, przed zalaniem po nastrzykiwałam mięso zwykłą strzykawką dostępna w aptekach- niewielki koszt, a mam pewność że mięso się dobrze zamarynuje.
Garnek przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 10 dni.
Codziennie mięso obracamy i sprawdzamy zalewę- jeżeli nam zmętnieje musimy przygotować od początku, mięso umyć osuszyć i ponownie zalać i włożyć do lodówki.
przygotowanie
Po upływie zalecanego terminu, mięso wyciągamy, sznurujemy lub wkładamy do siatki
parzenie
W dużym garnku zagotowujemy około 4 l wody z przyprawami- garnek najlepiej żeby też był dopasowany, ale wysoki.
Ilość wody też może sie różnić- mięso parzone musi pływać dość luźno
Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik
Do wrzącej wody wkładamy mięso, od razu skręcamy na najmniejszy płomień i parzymy przez półtorej godziny.
Woda nie może się zagotować!
Po upływie podanego czasu cały garnek przenosimy w zimne miejsce i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie mięso wyciągamy, osuszamy i wkładamy do lodówki- potem możemy już kroić i to cienkie plasterki :)
Smacznego:)