Sposób przygotowania:
Balotyna z kaczki
Do przegotowanej wody dodać 4 łyżki soli, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i czosnek. Kaczkę wyluzować(kaczkę naciąć wzdłuż kręgosłupa, nóż prowadzić w poprzek żeber, skrzydła wyłamać w stawie barkowym i odciąć lotki, piersi oddzielić od mostka, uda wyłamać ze stawu biodrowego, odciąć kuper z podudzi wyciąć tylko kość biodrową a ze skrzydeł ramieniową). Sprawioną kaczkę włożyć do solanki na 24h, łopatkę zmielić, dodać tymianek, marynowany pieprz i gęsi smalec. Farsz doprawić i dobrze wyrobić, kaczkę ułóż skórą do dołu, na środek wyłóż farsz, naciągnij przeciwne krawędzie kaczki na środek farszu i zszyj. Balotynę zasznuruj, ułóż szfem do dołu, nadaj naturalny kształt i piecz 2,5 godz w 160 stop. po upieczeniu pozostaw do związania na 12 godz, podawaj z piklami.