evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Młoda kapustka z koperkiem i ryżem = pyszne kuleczki ^^

Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)

 

  • 1/2 kapusta młoda
  • 125g ryż w torebeczce
  • 3 jajka
  • bułka tarta (wg. uznania)
  • olej do smażenia
  • pół pęczka koperku
  • sól,pieprz ( wg.uznania)
  • 1/2 ogórek świeży,2 ziarenka ziele,kawałeczek marcheweczki (do dekoracji)

 

Sposób przygotowania:

Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)
Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Kapustę myjemy(szatkujemy drobno) Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości,do kapustki wrzucamy pare gałązek koperku posiekanego.Jak juz jest miekka odcedzamy ja na durszlaku i czekamy az ostygnie.Ryż ugotowany przesypujemy do miski i równiez czekamy aż wystygnie. Przestudzona kapustę odciskamy i wrzucamy do miski z ryżem,dodajemy jajo,bułke tartą,przyprawiamy(mieszamy jak na mielone kotlety) Formujemy małe kuleczki w kształcie pulpecików.Obtaczamy jej w jajku i w bułece i smazymy na rozgrzanym oleju z każdej stony na złoty kolorek. Mozna podawać z sosem pomidorowymSMACZNEGO :)
Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)
Etap 1
Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)
Etap 2
Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)
Etap 3
Bałwanek Kapuściano-Ryżowy :)
Etap 4