Tomeczek83

Tomeczek83

Kucharz
[Przepisów: 8]

Bananek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub przyozdobić dowolną polewą

Bananek

Składniki:

Bananek

 

 

Sposób przygotowania:

Bananek
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło i miód dokładnie ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę cytrynową i cynamon. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Nadzienie: obrane banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z migdałami. Tortownicę smarujemy tłuszczem , posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią połowę ciasta. Układamy plasterki bananów z migdałami i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy około 30 minut w temp. 190 stopni.

Tagi:

jajko jajka