jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bananowa łąka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto nie należy do zbyt słodkich, zapychających wypieków.

Bananowa łąka

Składniki:

Bananowa łąka

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3,5 łyżki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa bananowa:
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 3 duże banany,
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Ptasie mleczko:
  • 0,5-3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • Sok z ½ cytryny.
  • Wierzch:
  • 2 galaretki zielone,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 banany

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowa łąka
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180°C. MASA BANANOWA: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dokładamy żółtka. Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Dokładamy do masy i razem mieszamy. Do całości dokładamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy.Masę wykładamy na biszkopt. PTASIE MLECZKO: Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litry wody. Studzimy. Mleko ubijamy. Dodajemy cukier , a następnie sok z cytryny. Do puszystej masy wlewamy tężejąca galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na masę bananową. Całość odstawiamy do zastygnięcia. WIERZCH I WYKOŃCZENIE: Na piance układamy obrane i pokrojone w plasterki banany. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na bananowe plasterki. Odstawiamy do chłodu. Przełożenie: Biszkopt, masa bananowa, ptasie mleczko, plasterki banana zalane galaretką.