Sposób przygotowania:
Bananowa łąka
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180°C. MASA BANANOWA: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dokładamy żółtka. Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Dokładamy do masy i razem mieszamy. Do całości dokładamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy.Masę wykładamy na biszkopt. PTASIE MLECZKO: Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litry wody. Studzimy. Mleko ubijamy. Dodajemy cukier , a następnie sok z cytryny. Do puszystej masy wlewamy tężejąca galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na masę bananową. Całość odstawiamy do zastygnięcia. WIERZCH I WYKOŃCZENIE: Na piance układamy obrane i pokrojone w plasterki banany. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na bananowe plasterki. Odstawiamy do chłodu. Przełożenie: Biszkopt, masa bananowa, ptasie mleczko, plasterki banana zalane galaretką.