Sposób przygotowania:
Bananowe oko słonia
1.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy mikserem,dodajemy po łyżce cukru,a następnie po żółtku.Na końcu wsypujemy krupczatkę i kakao.
2.Ciasto wylewamy na wysmarowaną olejem blachę.Pieczemy ok 20 min w tem 160*C.Sprawdzamy patyczkiem-jeśli wbity wyciągamy suchy-biszkopt jest upieczony
3.Orzechy ścieramy na tarce na małych oczkach.Gotujemy 1/2 szkl mleka i sparzamy nią orzechy.Studzimy.
4.Pozostałe mleko również gotujemy, odlewając 1/3 szkl w której rozprowadzamy mąkę.Wlewamy ją na gotujące mleko.Dokładnie mieszamy i studzimy.
5.Masło ucieramy z cukrami na gładką masę.Ucierając nadal dodajemy na przemian orzechy i budyń z krupczatki.Na końcu wlewamy amaretto.
6.Ciepły biszkopt wykładamy na wilgotną
ściereczkę,smarujemy masą(zostawiając ok 4 łyżek).Na jednym z końców układamy banany i składamy na pół, z jednej strony bardziej spłaszczając.Smarujemy po wierzchu pozostałą masą i odstawiamy do schłodzenia.
Możemy udekorować połówkami orzechów,polewą czekoladową lub startą czekoladą.
2.Ciasto wylewamy na wysmarowaną olejem blachę.Pieczemy ok 20 min w tem 160*C.Sprawdzamy patyczkiem-jeśli wbity wyciągamy suchy-biszkopt jest upieczony
3.Orzechy ścieramy na tarce na małych oczkach.Gotujemy 1/2 szkl mleka i sparzamy nią orzechy.Studzimy.
4.Pozostałe mleko również gotujemy, odlewając 1/3 szkl w której rozprowadzamy mąkę.Wlewamy ją na gotujące mleko.Dokładnie mieszamy i studzimy.
5.Masło ucieramy z cukrami na gładką masę.Ucierając nadal dodajemy na przemian orzechy i budyń z krupczatki.Na końcu wlewamy amaretto.
6.Ciepły biszkopt wykładamy na wilgotną
ściereczkę,smarujemy masą(zostawiając ok 4 łyżek).Na jednym z końców układamy banany i składamy na pół, z jednej strony bardziej spłaszczając.Smarujemy po wierzchu pozostałą masą i odstawiamy do schłodzenia.
Możemy udekorować połówkami orzechów,polewą czekoladową lub startą czekoladą.
skazana66