aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Bananowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny bananowiec z galaretką

Bananowiec z galaretką

Składniki:

Bananowiec z galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • Masa bananowa:
  • 1 kg bananów
  • 1 masło
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Pianka:
  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki zielone
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Bananowiec z galaretką
Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, żółtka. Ciągle ubijając dodawać mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu zdjąć papier. Masa: Banany (2 sztuki odłożyć) zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po trochu zmiksowanych bananów. Utrzeć na gładką masę. Wyłożyć masę ma biszkopt. Zimne mleko zmiksować z tężejącą żółtą galaretka (rozpuszczoną w szklance wody). Wylać na masę bananową. Na mleczku ułożyć pokrojone banany (odłożone) i zlać je tężejącą zieloną galaretką .Odstawić do zastygnięcia.