wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bananowo-czekoladowa przyjemność

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ulubiony deser mojego synka Antosia. Robiąc go jestem pewna, ze tylko w tym jednym przypadku talerzyk zostanie wyczyszczony do końca.

Bananowo-czekoladowa przyjemność

Składniki:

Bananowo-czekoladowa przyjemność

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 niepełne szklanki maki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej;
  • 2 jajka;
  • mała płaska łyżeczka cukru waniliowego;
  • pół tabliczki startej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Bananowo-czekoladowa przyjemność
Wszystkie skladniki ciasta nalesnikowego przelozyc do duzej miski i zmiksowac na gladka mase. Ciasto cienko rozprowadzic na natluszczonej lekko patelni i smazyc na zlocisty, rumiany kolor. Gdy nalesniki sa gotowe, odstawic do odparowania i przygotowac nadzienie. Banany obrac ze skorki i poodcinac koncowki. Pokroic w cienkie plasterki i przelozyc na patelnie z odrobina masla. Smazyc na patelni z odrobina cynamonu, az wszystkie kawalki ladnie sie w nim obtocza i uzyskaja konsystencje papki. Gdy nadzienie jest juz gotowe ulozyc je na polowie nalesnikow, nalesniki zwinac w ruloniki, badz zlozyc w trojkaty i zapiec na patelni z odrobina masla. Gotowy przysmak polac naturalnym jogurtem, posypac rodzynkami i starta czekolada. Zamiennie z bananami mozna stosowac rowniez inne owoce; ja czesto wykorzystuje brzoskwinie, gruszki i maliny:).