dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Bananowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczne ciasto bananowe z chrupiącym słodkim wierzchem, doskonałe zarówno na podwieczorek jak i do śniadaniówki

Bananowy chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowy chlebek

 

  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • kawałek laski wanilii (3-4 cm)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki brązowego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Bananowy chlebek
Masło, cukier i wanilię włożyłam do rondelka i zagotowałam. Lekko schłodziłam, wyjęłam laskę wanilii, rozcięłam wzdłuż, a wyjęte ze środka nasionka wrzuciłam z powrotem. Do masy dodałam rozgniecione banany, wymieszałam. Następnie dodałam roztrzepane jajko, dokładnie wymieszałam. Na koniec wlałam mleko i przelałam do miski z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksowałam i przełożyłam do silikonowej foremki (20 x 20 cm). Wierzch posypałam cukrem trzcinowym. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 35 minut (z termoobiegiem).
Bananowy chlebek
Do rondelka wkładam masło, cukier i wanilię
Bananowy chlebek
Całość zagotowuję, z wanilii wyjmuję nasionka
Bananowy chlebek
Po przestudzeniu dodaję rozgniecione banany, jajko i mleko
Bananowy chlebek
Całość łączę z mąką, posypuję brązowym cukrem i piekę przez ok. 35 minut w 150 stopniach