bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Bananowy keks z żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Druga wersja bananowego keksa. Równie pyszna.

Bananowy keks z żurawiną

Składniki:

Bananowy keks z żurawiną

 

  • 150 gr rozpuszczonego masła
  • 175 gr mąki
  • 150 gr miałkiego cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 niewielkie banany, rozgniecione
  • tabliczka posiekanej mlecznej czekolady
  • garść posiekanych orzechów
  • namoczone w rumie suszone żurawiny i rodzynki ok 100 gr

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowy keks z żurawiną
Rodzynki i zurawiny zalewamy rumem. Masło ucieramy z cukrem aż powstanie gęsta masa. Dodajemy pojedyńczo jajka, zmniejszamy obroty miskera i dodajemy rozgniecione banany, orzechy, czekoladę, rodzynki i żurawiny.W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy te mieszaninę do masy mieszamy ręcznie aż składniki się połączą. keksówke smarujemy masłem i wysypujemy mąką Pieczemy w 170 stopniach około 45-55 minut, .