Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Bananowy wieniec w czekoladzie

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Mój maz, po pierwszym kesie, powiedzial: BOMBA! Sprawdzcie :) Warto spróbowac i sie przekonac, zachecam.

Bananowy wieniec w czekoladzie

Składniki:

Bananowy wieniec w czekoladzie

 

  • 2 szkladnki maki,
  • pol kostki masla - 125g,
  • niepelna szklanka cukru (3/4),
  • 5 malych, dojrzalych bananow (lub 3 duze),
  • 3 wieksze jajka,
  • otarta skórka z calej cytryny,
  • sok ze swiezo wycisnietej polowy cytryny,
  • 1 op cukru wanilinowego (16g),
  • 3 lyzki jogurtu naturalnego,
  • 1 lyzka smietany 30% (mozna pominac)),
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • lyzeczka sody,
  • odrobinka soli.

Sposób przygotowania:

Bananowy wieniec w czekoladzie
W przygotowanym naczuciu przesiac make z proszkiem i soda. Maslo calkowicie rozpuscic i schlodzic. Cytryne spazyc i zestrzec skorke na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzec z polowa szklanki cukru, cukrem wanilinowym i maslem na piane. Banany obrac, pokroic na kawalki, np. na kosteczke, wrzucic do miski. Banany skropic sokiem z polowy cytryny, dodac jogurt, odrobinke soli, smietane, i reszte cukru., wszystko zmiksowac do uzyskania gladkiej masy. Do masy jajecznej, dodawac stopniowo mase bananowo, ciagle mieszajac - najlepiej drewniana lyzka, nastepnie w ten sam sposob dodawac make (po trochu, ciagle mieszajac lyzka). Dodac skorke z cytryny i dokladnie wymieszac. Forme wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka tarta. Piec 40-50 minut w temp 170-180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjac z piekarnika i pozwolic by ostyglo. Gdy przestygnie wyjac i polac polewa czekoladowa. Przepis na polewe czekoladowa znajdziesz w zbiorze moich przepisów. Wieniec jest bardzo wilgotny i przez kilka dni zachowuje swoj aromat i swiezosc. Wieniec mozna upiec w formie na babke.