Sposób przygotowania:
Banica
Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki.Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika
misiabe
edytaha
lalunia
poprawie się
zewa
lalunia
Kurcze faktycznie masz racje piekłam w 180 stopniach 50 minut i napisałam nie po kolei
misia14
lalunia
150 gram mleka i 50 gram masła
Elficzna
lalunia
Mi wyszło słodkie z odrobina posmaku słonego bardzo smaczne Skoro mojej teściowej smakowałam to musiał byc drobne a ona jest wybredna :)
bernika
Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Banica, w połączeniu z bozą, jest częstym elementem bułgarskiego śniadania. Podaje się ją na ciepło.