Sposób przygotowania:
Baranie zrazy na zimę
Mięso baranie umyć,osuszyć,pokroić na płaty w poprzek włókien. Pokrajane z udźca płaty,rozbić i uformować zrazy. Na tłuszczu obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor,przełożyć do garnka. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,przesmażyć na tłuszczu po mięsie. Grzyby obrać,opłukać,pokroić,podsmażyć na tłuszczu,dodać do zrazów razem z cebulą. Zrazy zalać gotowaną wodą, w takiej ilości, aby pokryła mięso. Dusić 15 minut. Pomidory zanurzyć we wrzątku,obrać ze skórki. W czasie duszenia dodać pomidory. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć zrazy do słojów i zalać gorącym sosem. Pasteryzować 1 godz. i 20 minut. Następnego dnia 40 minut .