Sposób przygotowania:
Baranina na brokule
Kawałek udźca z barana, nacieramy posiekanym czosnkiem, solimy, pieprzymy, obkładamy rozmarynem , polewamy oliwą i marynujemy kilka godzin. Po okresie marynowania, na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy obsmażamy z każdej strony aby zamknąć smaki mięsa w środku, obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy winem i skrapiamy oliwą, wszystko wkładamy do piekarnika na około 1-1,2 godziny , od czasu do czasu sprawdzając mięso i polewając czerwonym winem i wytworzonym sosem. Między czasie przygotowujemy brokuły, do osolonej zagotowanej wody wrzucamy brokuły na 5 minut, po tym czasie przekładamy do zimnej wody z lodem, w ten sposób uzyskamy ładny zielony kolor. Teraz szybko przygotowujemy sos do potrawy, do jogurtu dodajemy 2 zmielone ząbki czosnku, sól,, pieprz do smaku wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut aby smaki dokładnie się wymieszały. Na talerz wykładamy kolejno, sos, brokuły, pokrojony udziec z barana, mięso delikatnie skrapiamy oliwą a sos posypujemy dla dekoracji płatkami szafranu, z boku talerza układamy plasterek melona.SMACZNEGO.