Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Baranina szpikowana czosnkiem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obrany czosnek

Baranina szpikowana czosnkiem i śliwkami

Składniki:

Baranina szpikowana czosnkiem i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Baranina szpikowana czosnkiem i śliwkami
Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obrany czosnek pokrajać wzdłuż każdego ząbka 2-3 razy. Z 6-8 suszonych śliwek, uprzednio namoczonych, usunąć pestki, śliwki pokroić wzdłuż na 4 części. Ostry, wąski nóż wbijać w mięso rzędami i w powstałe w ten sposób otwory wkładać kawałki czosnku i śliwek. Po upływie 1 godz obsmażyć mięso na tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, podlać wodą, w której moczyły się sliwki i pod przykryciem ugotować. Pod koniec dodaćdo mięsa pozostałe sliwki także z usunietymi pestkami. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w poprzek włókien na płaty. Sos przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne, choć bardzo podnosi smak mięsa. Mięso ułożyć do sosu, mocno podgrzać. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i czerwoną kapustą zasmażaną.