Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Baranina z fasolą

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny. Mięso umyć i po usunięciu nadmiaru

Baranina z fasolą

Składniki:

Baranina z fasolą

 

  • 75 dag baraniny
  • 40 dag fasoli
  • cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • olej lub smalec
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Baranina z fasolą
Fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny. Mięso umyć i po usunięciu nadmiaru tłuszczu podzielić na porcje, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie zrumienić je na mocno rozgrzanym tłuszczu, włożyć do rondla, podlać wodą i dusić pół godziny. Wsypać na moczoną i odcedzoną fasolę, dolać szklankę wrzątku i dusić dalej na wolnym ogniu półtorej godziny. Kiedy mięso i fasola będzie już prawie miękkie, dodać posiekaną i pod smażoną na tłuszczu cebulę, a pod koniec przecier pomidorowy, sól i pieprz. Już na półmisku posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub ogórków. 100 g - 180 kcal.