Sposób przygotowania:
Baranina z fasolą
Fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny. Mięso umyć i po usunięciu nadmiaru tłuszczu podzielić na porcje, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie zrumienić je na mocno rozgrzanym tłuszczu, włożyć do rondla, podlać wodą i dusić pół godziny. Wsypać na moczoną i odcedzoną fasolę, dolać szklankę wrzątku i dusić dalej na wolnym ogniu półtorej godziny. Kiedy mięso i fasola będzie już prawie miękkie, dodać posiekaną i pod smażoną na tłuszczu cebulę, a pod koniec przecier pomidorowy, sól i pieprz. Już na półmisku posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub ogórków. 100 g - 180 kcal.