czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Bardzo lekkie ciasto drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dla smakoszy serników - pod kruszonkę można położyć masę serową -przygotowana jak do sernika lub po prostu marmoladę owocową.

Bardzo lekkie ciasto drożdżowe

Składniki:

Bardzo lekkie ciasto drożdżowe

 

  • 1. ok.90 dkg maki tortowej
  • 2. 3-4 jajka
  • 3. kostka drożdży
  • 4. ok.1/2 litra mleka
  • 5. 1/2 kostki margaryny
  • 6. szczypta soli
  • 7. 1 szklanka cukru
  • 8. ok.10 dkg rodzynek
  • 9. skórka pomarańczowa
  • 10. aromat pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Bardzo lekkie ciasto drożdżowe
Przygotowanie:
podgrzać mleko,rozpuścić margarynę.
Pokruszyć drożdże ,wlać mleko,dodać szczyptę soli,cukier i troszkę mąki.Wyrobić zaczyn a następnie dodać resztę mąki,jajka,tłuszcz przestudzony,rodzynki,aromat i bakalie.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny a następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej formy 25/40 .
Do ciasta które pozostało w misce po wyłożeniu dodać ok.10 dkg maki,3-5 łyżek masła ,2 łyżki cukru,szczyptę proszku do pieczenia i zagnieść kruszonkę.Posypać na ciasto i odstawić na ok.30 minut w ciepłe miejsce.
Wstawić do piekarnika na ok.45 minut w temperaturę 160-180 stopni.
Po upieczeniu polukrować lukrem z aromatem i skórką pomarańczową.

To wersja postna i raczej delikatna.