Sposób przygotowania:
Bardzo lekkie ciasto drożdżowe
Przygotowanie:
podgrzać mleko,rozpuścić margarynę.
Pokruszyć drożdże ,wlać mleko,dodać szczyptę soli,cukier i troszkę mąki.Wyrobić zaczyn a następnie dodać resztę mąki,jajka,tłuszcz przestudzony,rodzynki,aromat i bakalie.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny a następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej formy 25/40 .
Do ciasta które pozostało w misce po wyłożeniu dodać ok.10 dkg maki,3-5 łyżek masła ,2 łyżki cukru,szczyptę proszku do pieczenia i zagnieść kruszonkę.Posypać na ciasto i odstawić na ok.30 minut w ciepłe miejsce.
Wstawić do piekarnika na ok.45 minut w temperaturę 160-180 stopni.
Po upieczeniu polukrować lukrem z aromatem i skórką pomarańczową.
To wersja postna i raczej delikatna.
podgrzać mleko,rozpuścić margarynę.
Pokruszyć drożdże ,wlać mleko,dodać szczyptę soli,cukier i troszkę mąki.Wyrobić zaczyn a następnie dodać resztę mąki,jajka,tłuszcz przestudzony,rodzynki,aromat i bakalie.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny a następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej formy 25/40 .
Do ciasta które pozostało w misce po wyłożeniu dodać ok.10 dkg maki,3-5 łyżek masła ,2 łyżki cukru,szczyptę proszku do pieczenia i zagnieść kruszonkę.Posypać na ciasto i odstawić na ok.30 minut w ciepłe miejsce.
Wstawić do piekarnika na ok.45 minut w temperaturę 160-180 stopni.
Po upieczeniu polukrować lukrem z aromatem i skórką pomarańczową.
To wersja postna i raczej delikatna.
luna