Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Bardzo mięsny bigosik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i bardzo mięsny bigosik

Bardzo mięsny bigosik  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bardzo mięsny bigosik

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg mięsa wieprzowego lekko tłustego
  • 1/2 kg kiełbasy z mięsa wieprzowego
  • 25 dkg boczku wędzonego chudego
  • 1 opakowanie przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka winka ziołowego czerwonego słodkiego
  • 2 łyżki smalcu

 

Sposób przygotowania:

Bardzo mięsny bigosik
Mięso pokroić w dość grubą kostkę i wymieszać z przyprawą kuchni meksykańskiej .Kapustę jeśli nie jest mocno kwaśna to lekko posiekać nożem i włożyć do garnka.Jeśli jest za kwaśna to przepłukać pod bieżąca wodą. Kiełbaskę i boczek też pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu.Potem podsmażyć mięso i przełożyć do kapusty.Kapustę podlać wodą tak ,aby była przykryta i dodać ziele,liście laurowe, kminek.Gotować ma małym ogniu przez ok. 2 godziny.Następnego dnia też gotujemy ok. 2 godziny.Doprawiamy do smaku solą i pierzem .W połowie gotowania wlać wino.Najlepiej smakuje sam ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Bardzo mięsny bigosik
Wieprzowe mięso smażymy na smalcu partiami i dodajemy do kapusty
Bardzo mięsny bigosik
Kapustę wymieszana z mięsem podlewamy wodą dodajemy ziele angielskie ,liście laurowe i kminek