Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Bardzo ostra zapiekana tortilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne zapiekane tortille z grillowaną cukinią, które "same się robią".

Bardzo ostra zapiekana tortilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bardzo ostra zapiekana tortilla

 

  • 4 duże placki tortilli
  • 200 ml pikantnej salsy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag chorizo lub grubej kiełbasy
  • 12 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw "grill meksykański"
  • olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

Bardzo ostra zapiekana tortilla
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw "grill meksykański". Skrapiamy lekkko olejem i grillujemy z obu stron na rumiano. Umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w cienkie paski i również chwilę grillujemy. Placki tortilli smarujemy sosem salsa. Na ćwiartce układamy plastry chorizo lub plastry grubej kiełbasy, grillowaną cukinię i paprykę. Posypujemy plasterkami mozzarelli. Każdy placek tortilli składamy na pół i każdą połówkę jeszcze na pół. Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzenego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tortille jeszcze na 10-15 minut, aby "doszły".
Bardzo ostra zapiekana tortilla
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw "grill meksykański". Skrapiamy lekkko olejem i grillujemy z obu stron na rumiano. Umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w cienkie paski i również chwilę grillujemy.
Bardzo ostra zapiekana tortilla
Placki tortilli smarujemy sosem salsa.
Bardzo ostra zapiekana tortilla
Na ćwiartce układamy plastry chorizo lub plastry grubej kiełbasy, grillowaną cukinię i paprykę. Posypujemy plasterkami mozzarelli.