krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Barszcz biały

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas, listek laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, chrzan, pokrojoną w plasterki marc

Barszcz biały

Składniki:

Barszcz biały

 

  • 2 litry wywaru z wędzonki (ugotowanego np. na chudym boczku lub wędzonej kiełbasie)
  • gotowy zakwas z mąki pszennej razowej
  • 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 150g gęstej śmietany 18%
  • 1 średnia marchewka
  • 250g białej kiełbasy
  • sól, duża szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Barszcz biały
Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas, listek laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, chrzan, pokrojoną w plasterki marchewkę i białą kiełbasę. Zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i majerankiem. Barszcz podawaj z plasterkami kiełbasy i marchewki, możesz tez dodać ugotowane na twardo jajko.