halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Barszcz biały na boczku wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Barszcz biały na boczku wędzonym jest smaczny , aromatyczny . Z dodatkiem sera feta i jajka jest pożywny .

Barszcz biały na boczku wędzonym

Składniki:

Barszcz biały na boczku wędzonym

 

  • barszcz biały - butelka 0,5 litra
  • boczek wędzony 30 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 5 dag
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 100 ml
  • ser feta 20 dag
  • jajka 4 sztuki
  • majeranek 1 łyżka
  • koperek siekany 1 łyżka
  • pietruszka do ozdobienia 4 gałązki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz biały na boczku wędzonym
Jajka ugotować na twardo, obrać. Pokroić na ćwiartki. Zagotować 1,2 litra wody, włożyć boczek . Gotować ok pół godziny . Obrać marchewkę , pietruszkę , cebulę , seler , opłukać . Wyjąć boczek .Dodać do wywaru warzywa .warzywa. Gotować 25 minut. Wlać barszcz z butelki, wsypać majeranek i gotować 10 minut. Rozprowadzić śmietanę w barszczu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na każdy talerz na środku położyć porcję sera feta, jajko pokrojone na ćwiartki, ozdobić pietruszką.Podać z chlebem.Jeśli ktoś lubi można podać z gotowanymi ziemniakami.Można również pokroić boczek i dodać do barszczu jeśli ktoś lubi.