Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Barszcz biały z ziemniakami na wędzonych żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny aromatyczny barszcz biały z wędzoną kiełbasą i boczkiem, gotowany na pachnących wędzonych żeberkach.

Barszcz biały z ziemniakami na wędzonych żeberkach

Składniki:

Barszcz biały z ziemniakami na wędzonych żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z ziemniakami na wędzonych żeberkach
Umyć dokładnie wędzone żeberka i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i pieprz ziarnisty.

Gotować ok godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Do garnka dołożyć wędzoną kiełbasę i boczek - gotować jeszcze 30-40 minut. Wywar odcedzić.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę - dodać do wywaru razem z utartą marchewką, majerankiem i jarzynką. Gotować do miękkości ziemniaków.

Na rozpuszczonym smalcu usmażyć posiekaną cebulę i dodać do zupy.

Doprawić pieprzem, płynną przyprawą do zup, chrzanem ze słoiczka i zabielić śmietaną.

Do gotowej zupy można dodać pokrojoną kiełbasę - można również dodać obrane z żeberek mięso.