angiela6

angiela6

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Barszcz czerwony na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz czerwony na wigilijnym stole jest obecny w moim domu co roku. Przygotowywany jest tradycyjnie na zakwasie i z dodatkiem uszek z grzybami. Smak niebagatelny. Rozchodzi się jak świeże bułeczki :-). Mniam pycha.

Barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

Barszcz czerwony na zakwasie

barszcz

  • Składniki

 

  • 1 litr wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • buraków (jeżeli chcecie aby barszcz był dość słodki w smaku wybierzcie buraki podłużne
  • 2 grzybki suszone
  • ½ cebuli
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki zakwasu buraczanego
  • łyżka oliwy lub oleju

 

  • Wykonanie

 

  • ziele angielskie, cebulę, grzybki, oliwę i gotować na małym ogniu. W między czasie obrać

Uszka z grzybami

  • Ciasto
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
  • ok 60ml wody

 

  • farsz

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na zakwasie

ETAP 1:

Barszcz: Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, grzybki, oliwę i gotować na małym ogniu. W między czasie obrać warzywa, pokroić w grube cząstki i dodać do gotującego się wywaru. Po ugotowaniu warzyw, odcedzić wywar. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać zakwas, tylko zagotować i zdjąć z ognia.

Uszka: Grzyby zalać szklanką zimnej wody i pozostawić na ok 8 h. Cebulkę posiekać, podsmażyć na oliwie. Grzyby odsączyć, dobrze odsączyć z nadmiaru wody, następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Cebulkę z oliwą oraz grzyby wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mąki dodać wodę i wyrobić. W zależności od stopnia przemiału mąki, może być konieczność dodania większej lub mniejszej ilości wody.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, pokroić na kwadraty o bokach ok 3-4cm. Na środek każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę farszu. Złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić tak, aby powstało uszko. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 4-5 minut.