Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony na zakwasieETAP 1:
Barszcz: Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, grzybki, oliwę i gotować na małym ogniu. W między czasie obrać warzywa, pokroić w grube cząstki i dodać do gotującego się wywaru. Po ugotowaniu warzyw, odcedzić wywar. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać zakwas, tylko zagotować i zdjąć z ognia.
Uszka: Grzyby zalać szklanką zimnej wody i pozostawić na ok 8 h. Cebulkę posiekać, podsmażyć na oliwie. Grzyby odsączyć, dobrze odsączyć z nadmiaru wody, następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Cebulkę z oliwą oraz grzyby wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mąki dodać wodę i wyrobić. W zależności od stopnia przemiału mąki, może być konieczność dodania większej lub mniejszej ilości wody.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, pokroić na kwadraty o bokach ok 3-4cm. Na środek każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę farszu. Złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić tak, aby powstało uszko. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 4-5 minut.