dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Barszcz czerwony z kwasem buraczanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Barszcz z kwasem buraczanym pasuje nie tylko na święta ale również każdego innego dnia, bo jest bardzo zdrowy.

Barszcz czerwony z kwasem buraczanym

Składniki:

Barszcz czerwony z kwasem buraczanym

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z kwasem buraczanym
Buraki i włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć garnka i zalać zimną wodą. Dodać przyprawy, kostkę grzybową, odrobinę soli i gotować do miękkości jarzyn ok pół godz min (należy próbować w czasie). Następnie wywar przelać przez sito aby oddzielić warzywa. Dodać kwas w proporcji: na 1,5l wywaru - 0,5l kwasu buraczanego. Przyprawić. Aby wzmocnić kolor możemy dodać utartego buraka ale proponuję również dodać kw. cytrynowego lub soku z cytryny który również wzmocni kolor ze względu na połączenia chemiczne betaniny (barwnik buraków) z kwasem.