edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Barszcz czerwony z mięsnymi tortellini

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czerwony barszcz przygotowany z wcześniej ugotowanych, startych i zamrożonych buraczków

Barszcz czerwony z mięsnymi tortellini Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Barszcz czerwony z mięsnymi tortellini

 

  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • nieduża dymka – nie miałam pora
  • 1 suszony podgrzybek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 60 dag buraczków ugotowanych i startych na tarce o dużych oczkach
  • małe kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • tortellini z mięsem (niestety kupne)

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z mięsnymi tortellini
Buraczki wyjęłam wcześniej z zamrażarki (nie jest to konieczne, spokojnie można dodać do wywaru również zamrożone buraczki). Suszonego grzybka bardzo dokładnie opłukałam. Marchew, pietruszkę i kawałek selera obrałam i opłukałam. W rondlu zagotowałam 2 litry wody, wrzuciłam przygotowaną włoszczyznę, oczyszczoną dymkę, suszonego grzybka, ziele angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości włoszczyzny. Jabłko umyłam (nie obierałam), przekroiłam na pół i usunęłam gniazdo nasienne. Czosnek obrałam z łuski. Jabłko, czosnek i rozmrożone buraczki (razem z sokiem, jaki wytworzył się podczas rozmrażania) dołożyłam do wywaru. Gotowałam jeszcze około 20 minut nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i kwaskiem cytrynowym. W międzyczasie przygotowałam tortellini według przepisu na opakowaniu (moje wystarczyło zalać osolonym wrzątkiem na 3-5 minut). Do talerzy nałożyłam mięsne pierożki i zalałam je gorącym odcedzonym barszczem.
Barszcz czerwony z mięsnymi tortellini
Do wrzącej wody wrzuciłam składniki na wywar.
Barszcz czerwony z mięsnymi tortellini
Po dodaniu buraczków gotowałam jeszcze na bardzo wolnym ogniu.