Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi
Obrane ,opłukane buraki przekładamy do garnka wlewamy 1,5 litra wody.Gdy się zagotuje dodajemy ocet,cukier ziele angielskie i przyprawy.Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30/40 minut aż buraki będą miękkie.Śmietany przekładamy do kubka dolewamy barszczu i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Wlewamy do barszczu cały czas mieszamy..Gotujemy 2 minuty wyłączamy. Ze składników zagniatamy ciasto do uszek.Można użyć malaksera.Następnie rozwałkowujemy duże placki kroimy nożem w paski ,następnie w małe kawałki trapezy.Na każdy kawałek ciasta układamy niewielką ilość ciasta i zlepiamy jego brzegi.Dwa końce zlepiamy do siebie formując uszka.Gotujemy we wrzącej,osolonej wodzie 2/3 minuty.Odcedzamy podajemy z barszczem czerwonym