KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Barszcz doprawiony śmietaną ma ciekawszy smak.

Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi

 

  • BARSZCZ CZERWONY:
  • 1Kg buraków
  • pół kostki rosołowej
  • 4ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka vegety
  • szczypta pieprzu
  • 2łyzki octu
  • łyżka cukru
  • 3łyżki śmietany
  • USZKA GRYCZANE:
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • Farsz gryczano-pieczarkowy do uszek znajduje się w moich przepisach.

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi
Obrane ,opłukane buraki przekładamy do garnka wlewamy 1,5 litra wody.Gdy się zagotuje dodajemy ocet,cukier ziele angielskie i przyprawy.Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30/40 minut aż buraki będą miękkie.Śmietany przekładamy do kubka dolewamy barszczu i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Wlewamy do barszczu cały czas mieszamy..Gotujemy 2 minuty wyłączamy. Ze składników zagniatamy ciasto do uszek.Można użyć malaksera.Następnie rozwałkowujemy duże placki kroimy nożem w paski ,następnie w małe kawałki trapezy.Na każdy kawałek ciasta układamy niewielką ilość ciasta i zlepiamy jego brzegi.Dwa końce zlepiamy do siebie formując uszka.Gotujemy we wrzącej,osolonej wodzie 2/3 minuty.Odcedzamy podajemy z barszczem czerwonym
Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi
Buraki zalewamy wodą gotujemy na małym ogniu.
Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ZAGNIATAMY CIASTO NA USZKA.
Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi
WYCINAMY NOŻEM Z CIASTA KAWAŁKI NA KTÓRYM NAKŁADAMY FARSZ I ZLEPIAMY
Barszcz czerwony z uszkami gryczanymi
Ulepione uszka układamy na desce posypanej mąka nastepnie gotujemy w osolonej wodzie.