Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1224]

Barszcz ukraiński

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 310
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest to moja z ulubionych zup. Co prawda oryginalny barszcz nie zawiera fasoli, a dodatkowo posiada czosnek - to taką wersję lubię najbardziej.

Barszcz ukraiński Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

  • mięso na wywar
  • 1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne oczko)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty
  • 4 buraki (ugotowane)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
  • śmietana
  • majeranek
  • cukier (dosłownie odrobina, chyba że buraki są bardzo słodkie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński
Fasolę wymoczyć - najlepiej przez całą noc. Następnie do garnka z wodą włożyć opłukane mięso na wywar. Całość zagotować i po wytworzeniu się "brudnej panki", wodę zlać i nalać świeżej.

Dodać wymoczoną fasolę i gotować, aż będzie pół twarda. Wrzucić pokrojone warzywa - czyli ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę oraz listki laurowe i ziele angielskie.

Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać (starte na grubych oczkach) buraki i ocet (do smaku i dla koloru barszczu).

Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę połączyć ze śmietaną i doprawić według własnego smaku (cukrem, solą i pierzem).  
Barszcz ukraiński
Zamiast octu można dodać koncentrat pomidorowy.