agatakucharka

agatakucharka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa, szybka i prosta w wykonaniu.

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • pół małej cebuli
  • 3 łyżki fasoli szparagowej ciętej
  • 2-3 buraki
  • 1 ziemniak
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka vegety
  • liść laurowy
  • kilka łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • sól, cukier, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński
Buraki ucieramy na tarce o dużych otworach. Następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu, dodajemy łyżeczkę vegety, sok z cytryny oraz liść laurowy. Pietruszkę kroimy na pół, ziemniaka w kostkę, a marchewkę, cebule i seler na drobne kawałki. Te wszystkie warzywa, fasolkę oraz roztarty czosnek wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu zabielamy zupę jogurtem lub śmietanką.

Tagi:

buraki