haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Barszcz ukraiński na maśle - wersja 2

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Maślany barszczyk - pyszności. Jak się użyje malaksera, przyrządza go się w 40 minut! :)

Barszcz ukraiński na maśle - wersja 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz ukraiński na maśle - wersja 2

 

  • 4 buraki
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 2 młode marchewki
  • 1 świeży seler
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • kwaśna śmietana ( po 1 łyżce na każdy talerz)
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński na maśle - wersja 2
Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najszybciej użyć malaksera), cebule, pora i kapustę drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka, zalać woda, dodać ziele i liść, osolić i gotować ok 25 minut. Po tym czasie dodać cukier, pieprz, przecier pomidorowy, czerwoną fasolkę i sok z cytryny. Wymieszać, ale nie dopuszczać do wrzenia. Do barszczu wrzucić masło. Śmietanę i zieleninę nakładać już na talerzu.
Barszcz ukraiński na maśle - wersja 2
Etap 1

Tagi:

buraki