haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 444]

Barszcz ukraiński - wersja 1

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczny barszczyk ukraiński o przepięknym kolorze i wspaniałym smaku. Pierwszy z serii przepisów na barszcze które mam zamiar wypróbować

Barszcz ukraiński - wersja 1 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Barszcz ukraiński - wersja 1

 

  • 5 łyżek dużej fasoli
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 buraki
  • ćwiartka kurczaka z udkiem
  • 2młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 obrane ze skórki pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński - wersja 1
Fasolę zalać szklanką wody posolić, zagotować. Pozostawić na 2 godziny, następnie dodać liście laurowe i cały ząbek czosnku. Buraczki dokładnie umyć, włożyć do woreczka do pieczenia i piec ok godziny w piekarniku w temp. 200 stopni. Ostudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i gotować ok 1 godziny. Do rosołu dodać obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, poszatkowana kapustę, pokrojonego w plasterki pora, posiekaną cebule i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Zagotować, dodać fasolę z wywarem i gotować kolejne 5 minut.Dalej dodać starte buraczki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki (lub koncentrat). Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny, który utrwali piękny kolor zupy. UWAGA: zupę potem już tylko podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, żeby nie straciła koloru!
Barszcz ukraiński - wersja 1
Etap 1
Barszcz ukraiński - wersja 1
Etap 2