Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński - wersja 1
Fasolę zalać szklanką wody posolić, zagotować. Pozostawić na 2 godziny, następnie dodać liście laurowe i cały ząbek czosnku. Buraczki dokładnie umyć, włożyć do woreczka do pieczenia i piec ok godziny w piekarniku w temp. 200 stopni. Ostudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i gotować ok 1 godziny. Do rosołu dodać obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, poszatkowana kapustę, pokrojonego w plasterki pora, posiekaną cebule i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Zagotować, dodać fasolę z wywarem i gotować kolejne 5 minut.Dalej dodać starte buraczki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki (lub koncentrat). Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny, który utrwali piękny kolor zupy. UWAGA: zupę potem już tylko podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, żeby nie straciła koloru!
Pyza
haniakson
quote nick=Pyza]haniakson, solisz fasolę przed ugotowaniem?! [/quote]
kasiunia.1981
Lady Marmolada
haniakson
Lady Marmolada napisał(a):
Ania Hosz
haniakson
Ania Hosz napisał(a):