Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński z fasolką szparagową
Buraki dokładnie wyszorować, obrać. Włoszczyznę i ziemniaki obrać i opłukać. Połowę buraczków, marchewki, pietruszki i selera pokroić w większe kawałki, dodać pora, zalać wodą (1,5 litra) i ugotować wywar, posolić. Wygotowane warzywa wyjąć. Pozostałe buraczki i włoszczyznę pokroić w słupki, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu. Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę posiekać. Do półmiękkich buraczków i włoszczyzny dodać ziemniaki, a po kilku minutach gotowania dodać fasolkę szparagową i kapustę. Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, roztrzepać ze śmietaną, całość zahartować i dodać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.