Sposób przygotowania:
Barszcz wigilijny dla zapracowanych :
Nie wszyscy mają czas i chęci by kisić buraki a potem gotować tradycyjny barszcz . Polecam wersje pośpieszną . Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły . Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy - smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem. A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).