misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Barszcz z bobem

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

W sezonie dla miłośników bobu barszcz jest doskonały.

Barszcz z bobem

Składniki:

Barszcz z bobem

 

  • 2,5 l wywaru mięsnego
  • 1 burak sredniej wielkości
  • 3 ziemniaki średniej wielkosci
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 1 plaster ok..3-4 cm z ćwiartki białej kapusty
  • 1 szklanka bobu
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki gęstej smietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy:
  • sól, pieprz,ziele ang.,listek laur
  • ewentualnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz z bobem
Do wywaru dodaję przygotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolkę szparagową pokrojoną na cząstki, bób i plaster kapusty w całości.To podgotowuję dodając listek , ziele ,ziarenka pieprzu.W tym czasie obranego buraka kroję na cienkie słupki(można też zetrzeć na tarce) zakwaszam łyżką octu i gdy fasolka i bób zaczynają być lekko miękkawe dodaje buraczki przeciskam czosnek i gotuję do miękkości. Na końcu podprawiam śmietaną zmieszaną z mąką i doprawiam do smaku.