Sposób przygotowania:
Barszcz z botwinki
Opłukać mięso i wstawić do gotowania, zebrać szumowinę. Warzywa obrać i umyć, marchew i pietruszkę pokroić w paski ( ewentualnie w kostkę), burak przekroić w pół, liście pory, selera dodać do garnka i gotować. W połowie gotowania dodać przyprawy i wyłożyć cząstkiburaka, zetrzeć na tarce w plastry lub je pokroić. Z powrotem włożyć do garnka, wrzucić botwinkę, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na koniec barszcz zaprawić śmietaną. Ziemniaki obrać, umyć, przekroić w pół i ugotować w osobnym garnku z solą. Ugotowane odcedzić i potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Przygotować zasmażkę do ziemniaków: Cebulę obrać, opłukać i zarumienić na smalcu z solą i pieprzem.
Barszcz botwinkowy z ziemniakami i zasmażką podajemy na osobnych talerzach.
Barszcz botwinkowy z ziemniakami i zasmażką podajemy na osobnych talerzach.