Sposób przygotowania:
Czerwony barszczyk z uszkami
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i wkładamy do garnka.
2. Warzywa obieramy,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki ,następnie przekładamy do mięsa,wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe.Następnie zalewamy zimną wodą (około półtora - dwa litry ),i gotujemy do miękkości składników.Po ugotowaniu barszczyk możemy przecedzić.
3.Barszczyk przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.
4.Pieczarki obieramy,płuczemy,osączamy z wody i drobno kroimy razem z obraną cebulą.Następnie dusimy do miękkości na oleju.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
5.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.Z ciasta i farszu lepimy uszka.Następnie uszka gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane odcedzamy.
6.Uszka podajemy z barszczykiem.
2. Warzywa obieramy,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki ,następnie przekładamy do mięsa,wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe.Następnie zalewamy zimną wodą (około półtora - dwa litry ),i gotujemy do miękkości składników.Po ugotowaniu barszczyk możemy przecedzić.
3.Barszczyk przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.
4.Pieczarki obieramy,płuczemy,osączamy z wody i drobno kroimy razem z obraną cebulą.Następnie dusimy do miękkości na oleju.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
5.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.Z ciasta i farszu lepimy uszka.Następnie uszka gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane odcedzamy.
6.Uszka podajemy z barszczykiem.