Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1632]

Czerwony barszczyk z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowy barszczyk jest najlepszy.Moja rodzina go uwielbia,dlatego często go przygotowuję,niezależnie od pory roku.

Czerwony barszczyk z uszkami

Składniki:

Czerwony barszczyk z uszkami

Składniki na barszcz:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 6 średnich buraków ćwikłowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól,pieprz do smaku
  • suszony majeranek (według uznania )
  • drobno posiekana natka pietruszki (według uznania )
  • sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu)

Ciasto:

 

Farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czerwony barszczyk z uszkami
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i wkładamy do garnka.

2. Warzywa obieramy,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki ,następnie przekładamy do mięsa,wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe.Następnie zalewamy zimną wodą (około półtora - dwa litry ),i gotujemy do miękkości składników.Po ugotowaniu barszczyk możemy przecedzić.

3.Barszczyk przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.

4.Pieczarki obieramy,płuczemy,osączamy z wody i drobno kroimy razem z obraną cebulą.Następnie dusimy do miękkości na oleju.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.

5.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.Z ciasta i farszu lepimy uszka.Następnie uszka gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane odcedzamy.

6.Uszka podajemy z barszczykiem.